MIASTA.ORG :: Berlin - Barcelona - Budapeszt - Londyn - Nowy Jork - Paryż - Praga - Sztokholm
» Ważne informacje
Położenie:
51° N, 0° W
Ludność:
12 mln
Powierzchnia:
1607 km2
Burmistrz:
Boris Johnson
Powstanie:
42 r. n.e.

Przepisy - Cottage Pie

Zapiekanka wiejska

Przepyszne danie, które składa się z dobrze przyprawionego mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz wierzchniej warstwy z delikatnego puree. Jeśli dodamy nieco mniej czosnku idealnie nadaje się dla dzieci. Jest szansa, że polubią ją nawet niejadki!

Składniki (dla około 4 osób):

600dag mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
3 cebule
3 marchewki
Por
Pomidor (opcjonalnie, nie pojawia się w oryginalnym przepisie)
5 dużych ziemniaków
Łyżka oleju
2 łyżki masła
5 łyżek mleka
Sos pieczenowy

Czas przygotowania:

45 minut

Sposób przygotowania

Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Marchewkę kroimy na spore kawałki, gotujemy przez krótki czas (powinna nieco zmięknąć). Przesmażamy cebulkę, dodajemy do mięsa. Dorzucamy marchewkę i pokrojoną w krążki por i pomidora.

*Możemy dodać także mrożony zielony groszek, pietruszkę , pieczarki

Ziemniaki gotujemy. Kiedy są już miękkie przeciskamy je przez prasę lub tłuczemy. Dodajemy czosnek, masło i mleko. Mieszamy dokładnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Mięso przyprawiamy według uznania. Możemy dodać ulubione zioła lub tylko pieprz i sól. Tak przygotowane mięso przenosimy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pieczeniowym.

Na mięso układamy warstwę puree.

Możemy na samą górę dać starty żółty ser (najlepiej cheddar, ale można go zastąpić każdym innym, jaki akurat mamy pod ręką).

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180*, zapiekamy około 25minut.

SMACZNEGO!











Odsłon: 17326
/do góry/
Copyright by Michał Kalinowski © 2005 - 2018