MIASTA.ORG :: Berlin - Barcelona - Budapeszt - Londyn - Nowy Jork - Paryż - Praga - Sztokholm
» Ważne informacje
Położenie:
51° N, 0° W
Ludność:
12 mln
Powierzchnia:
1607 km2
Burmistrz:
Boris Johnson
Powstanie:
42 r. n.e.

Kuchnia angielska

Na tej stronie:
- Five o'clock tea
- Posiłki w Wielkiej Brytanii
- Kącik przepisów:
    - Zapiekana Wiejska
    - Ciasto Cytrynowe

Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych. Niektórzy zarzucają jej wręcz brak smaku. I faktycznie jeśli idzie o ilość stosowanych przypraw – nie ma się czym pochwalić. Prawdopodobnie to właśnie ów fakt sprawił, że w Wielkiej Brytanii niezwykle popularne stały się potrawy kuchni o zdecydowanych smakach, np. Indyjskiej, Chińskiej.

Jednak należy pamiętać, że smak to kwestia bardzo indywidualna. Dlatego też potrawy brytyjskie posiadają całkiem liczne grono fanów.

Gdyby ktoś chciał pokusić się na scharakteryzowanie zwyczajów żywieniowych Anglików, na pewno rzuciłoby mu się w oczy to jak niewielką wagę przykładają oni do jedzenia. Dobrym przykładem kontrastującym jest tutaj kultura włoska czy grecka, gdzie przygotowanie posiłków, konsumpcja i wszystko co się z jedzeniem wiąże są naprawdę bardzo istotne. Mają ma celu zacieśnianie więzów rodzinnych. Tam życie po części kręci się wokół stołu, a kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu. Inaczej wygląda to w Wielkiej Brytanii – tutaj ludzie chcą po prostu coś zjeść, najczęściej w pośpiechu, bez zbędnej celebracji.

Jeśli chodzi o to co charakteryzuje kuchnię brytyjską to należy wspomnieć o:

  • Fry-up – czyli smażenie. Najbardziej popularnym fry-up’em jest tradycyjne śniadanie, na które składają się: jajka, bekon, kiełbaski, pomidory, pieczarki, grzanki. Generalnie w kuchni brytyjskiej dużo smażenia.
  • Roasting – czyli pieczenie. W UK niezwykle popularne są pieczone mięsa, głównie wołowina, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw.
  • Grzanki - pieczywo bardzo często jest opiekane. Dlatego też w sklepach głównie dostaniemy krojony chleb.
  • Jajka – główny składnik diety większości Brytyjczyków. O ile nie pojawia się w wersji „fry” podawane jest ugotowane na miękko lub twardo.
  • Ziemniaki – Wielka Brytania należy do czołówki krajów, w której spożywa się największe ilości ziemniaków. Oczywiście należy tutaj wspomnieć o chips ( w Polsce znanych jako frytki), które kupujemy zawinięte w gazetę, razem z rybą (kolejne danie, które określa się mianem tradycyjnego dla kuchni brytyjskiej) oraz crisps – czyli naszych chipsach.
  • Fish & Chips - znaną potrawą na wyspach brytyjskich jest smażona w głębokim oleju ryba podawana z frytkami (Fish and Chips). Dodatki stanowią różnego rodzaju sosy (Ketchup, Brown sauce, Curry sauce) oraz sałatki (Coleslaw, fasolka, cebula).
  • Wędliny – tzw. cold meats nie są szczególnie popularne na wyspach. W porównaniu do polskich sklepów – w Anglii znajdziemy znacznie mniejszy wybór

O ile dania główne nie cieszą się specjalnie dużym uznaniem w świecie kulinarnym, inaczej ma się sprawa ze słodkościami. Brytyjczycy uwielbiają słodycze, mają kilka rodzajów deserów (w tym wiele podawanych na ciepło). Mogą poszczycić się naprawdę znakomitymi ciastami, ciasteczkami, puddingami. Wielu twierdzi, że wiąże się to z angielskim five o’clock – czyli zwyczajem picia herbaty. Jest w tym sporo prawdy...

Five o'clock

Zwyczaj popołudniowej herbatki Anglia zawdzięcza księżnej Betford – Annie. Zaczęła ona urządzać podwieczorki, na których podawano herbatę i lekkie, słodkie przekąski.

Jednak osoby, kojarzące Anglię z wielką celebracją picia herbaty mogą się poczuć nieco rozczarowane. Obecnie nie jest to szczególnie kultywowany zwyczaj, poza tym zaskoczeniem może być fakt, że nie w każdym lokalu dostaniemy herbatę. Na dzień dzisiejszy jej miejsce zdaje się zajmować kawa. Niestety, najczęściej o niezbyt powalającym smaku. Mimo wszystko wątpliwościom nie ulega fakt, że jeszcze przez długie lata Anglia będzie kojarzona właśnie z herbatą. Miłośnikom tego trunku (oraz kawy) polecamy londyńskie muzeum Bramah: www.teaandcoffeemuseum.co.uk.

Posiłki w kulturze brytyjskiej

Breakfast

Bez wątpienia najbardziej znaną potrawą w Anglii jest tradycyjne angielskie śniadanie (tzw. Full English Breakfast). Posiłek ten składa się głównie z kilku plastrów smażonego bekonu, jajek, tostów, fasolki i pomidorów. Czasem w jego skład wchodzą także płatki zbożowe i owsiane, grzyby oraz parówki. Do picia podaje się soki owocowe oraz herbatę lub kawę.

Elevenses

Lekka przekąska, ok. godz. 11, między śniadaniem a lunchem. Najczęściej jest to herbata lub kawa z ciastkiem, herbatnikami.

Lunch

najczęściej około godziny 13, jednak nie jest to regułą. Np. dzieci w wieku szkolnym mają przerwę na lunch nieco wcześniej, podobnie jak osoby zaczynające prace około godziny 8.

Tea

Filiżanka herbaty i jakaś słodka przekąska około godziny 16-17.

Supper

Określenie używane do wieczornego posiłku, raczej lekkiej przekąski

Dinner

Kolacje, dla wielu główny i najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. Często składa się z dwóch dań. Nazwy dinner i supper są stosowane wymienne, ich rozumienie i kolejność w ciągu doby zależy od regionu.

Kącik kulinarny

Prezentujemy Wam wybrane potrawy kuchni brytyjskiej. Jeśli Ktoś z Was chce podzielić się z nami przepisem na swoje ulubione danie, słodką przekąskę itd. prosimy o przesłanie go na adres: przepisy@miasta.org



Odsłon: 176315
/do góry/
Copyright by Michał Kalinowski © 2005 - 2017